rabatydlarodziny new2
Jesteś tutaj: Homemenu-test2

MUSAKA dla 6-osobowej rodziny

Dziś danie na pewno nie do codziennego serwowania, ale kiedy się zdarzy chwila, że babcia czy inna ciocia weźmie dzieci na dłuższy spacer, to być może zechcecie poeksperymentować kulinarnie. Efekt murowany! Zatem do dzieła!
 
Składniki:
800 g mielonej wołowiny
250-gramowe opakowanie sera typu ricotta
100 g utartego parmezanu
50 g masła
30 ml mleka
100 g bułki tartej
4 ziemniaki
2 bakłażany
3 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól
 
Wykonanie:
1. Najpierw trzeba pokroić baklażany na niezbyt grube talarki, posolić, zanurzyć z dwóch stron w oliwie i opiec przez 15 minut w niezbyt gorącym piekarniku.
2. W tym czasie ugotować ziemniaki, po czym też pokroić je w talarki.
3. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażyć na oliwie razem z mięsem i pomidorami, przyprawić oregano, cynamonem i cukrem. Później dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ze 20 minut.
4. Na innej patelni rozgrzać masło z 3 łyżkami mąki, dodając mleko, a później ser typu ricotta, parmezan i jajka. Dobrze wymieszać..
5. Do żaroodpornego naczynia wykładać warstwami: ziemniaki, mięso, bakłażany, znowu mięso, a na końcu zalać to sosem z serami i posypać tartą bułką.
6. Piec około godziny w temperaturze 160°C.
 
 
Go to top